palec

W 1990 roku UNICEF ustanowił międzynarodowy tydzień karmienia piersią w każdym pierwszym tygodniu sierpnia. Głównym założeniem inicjatywy jest promowanie karmienia wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze pół roku życia dziecka w celu zapewnienia jego prawidłowego rozwoju.

Karmienie piersią ma ogromne znaczenie dla przyszłości niemowlęcia.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób, alergii i infekcji, wzmacnia odporność organizmu, nawet w dorosłym życiu.
Prezes NFZ Adam Niedzielski informuje:
„Narodowy Fundusz Zdrowia przygotował szkolenia e-learningowe, których celem jest podniesienie świadomości kobiet w ciąży oraz rozszerzenie i usystematyzowanie wiedzy pracowników ochrony zdrowia na temat karmienia piersią. Szkolenia dostępne są na stronie www.akademia.nfz.gov.pl, a ich treść została zaktualizowana zgodnie z nowym standardem organizacyjnym opieki okołoporodowej określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 16 sierpnia 2018 r.”

W tygodniu karmienia piersią w poszczególnych oddziałach wojewódzkich NFZ będą przeprowadzone akcje zachęcające do karmienia piersią. Szczegółowe informacje można znaleźć na stronach internetowych OW NFZ.

Międzynarodowe standardy.

Wiele światowych instytucji zajmujących się ochroną zdrowia uznaje karmienie piersią za standard w żywieniu niemowląt i małych dzieci. Należą do nich:

  • Światowa Organizacja Zdrowia,
  • UNICEF,
  • Amerykańska Akademia Pediatrii,
  • Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci,
  • Dyrektoriat Zdrowia Publicznego i Oceny Ryzyka Komisji Europejskiej,
    a w Polsce:
  • Ministerstwo Zdrowia,
  • Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.

Eksperci zalecają karmienie dziecka wyłącznie piersią przez pierwsze półrocze życia, a następnie wprowadzanie żywności uzupełniającej wraz z kontynuacją karmienia piersią do ukończenia drugiego roku życia lub dłużej. W zaleceniach nie ustalono górnej granicy trwania karmienia piersią, pozostawiając to decyzjom matki.
Karmienie piersią wynika z naszej natury i pomaga stworzyć unikatową więź z dzieckiem. Mleko matki dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników i wspomaga niedojrzałe funkcje jego ciała. Wspiera prawidłowy rozwój fizyczny, emocjonalny i poznawczy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób.

Jak dotychczas nie udało się stworzyć mleka modyfikowanego, które wraz z wiekiem dziecka zmieniałoby swój skład oraz posiadałoby właściwości immunologiczne, przeciwzapalne, enzymatyczne, hormonalne oraz stymulujące procesy rozwoju komórek i układów organizmu.
Korzyści nie do przecenienia

Mleko mamy zawiera wszystkie niezbędne, a ponadto łatwo przyswajalne składniki:

  • białka,
  • tłuszcze,
  • cholesterol,
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe,
  • cukry,
  • niezbędne minerały
  • wszystkie witaminy, z których jedynie witaminy D i K występują w małych stężeniach.

Tym, co czyni go wyjątkowym i unikalnym są czynniki odpornościowe – przeciwciała wytwarzane „na bieżąco” przez organizm matki po zetknięciu z chorobotwórczymi drobnoustrojami z otoczenia. W mleku są obecne elementy krwi, żywe komórki odpornościowe, bakterie probiotyczne, laktoferyna, nukleotydy, interferon i wiele innych. Niemowlęta karmione wyłącznie piersią, w porównaniu z tymi karmionymi lub dokarmianymi mlekiem modyfikowanym, rzadziej chorują na infekcje, zwłaszcza płuc i uszu oraz biegunki zakaźne. Mniejsze jest u nich ryzyko zakażeń dróg moczowych i zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, a także wystąpienia nadwagi lub otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów.
Bezpośrednie korzyści z karmienia piersią dla mamy to:

  • nawiązanie niezwykłego kontaktu i więzi z dzieckiem,
  • łagodniejszy przebieg połogu,
  • szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży,
  • mniejsze ryzyko depresji poporodowej.

Z kolei długofalowe korzyści zdrowotne to: mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi i jajnika, w wieku podeszłym ochrona przed złamaniem biodra i zachorowaniem na osteoporozę, mniejsze ryzyko nadciśnienia i chorób układu krążenia po menopauzie.
Karmienie piersią to nie tylko korzyści dla dziecka i dla mamy, ale i dla całego społeczeństwa – zdrowotne, ekologiczne i ekonomiczne.

 

NFZ